LWDXG – Lake Wettern DX Group Rotating Header Image

213000 QSO? Om några år kanske.

Som nybörjare i hobbyn (4 år är inte mycket) kan man inte annat än att med djup respekt inse att man har en lång väg kvar till 213000 QSO.
Som nybörjare i allmänhet (30 år är inte heller mycket) kan man med samma respekt se upp till den tålamod och teknik en duktig operatör visar.

Gänget på T32C East Kiribati gjorde drygt 213000 QSO på drygt 3 veckor med ett 40-tal personer i teamet och i princip hela tiden med en positiv attityd och tålamod av hög klass.

Själv fick jag möjligheten att ha 2 QSO med stationen, inte på PSK31 som jag ser som min ”specialgren” utan på helt vanlig SSB och halvknackig CW. Trots att jag knappt kunde urskilja vilka signaler T32C svarade till lyckades man klämma igenom 100W i sin G5RV och få höra sin anropssignal klart och tydligt tillbaka på 3:e respektive 2:a anropsförsöket. Pileupen var för mig S9+30 genom hela spliten men på något sätt gick det bra ändå.

Vad jag framförallt lade märke till var deras upprepade tydlighet i anropssignal, splitstatus m.m. Split användes flitigt men ändrades ofta  beroende på aktivitetstrycket. Ibland var det fast -5KHz, ibland -5 till -10KHz, ibland simplex. Man kunde utan bekymmer höra förutsättningarna för kontakt mellan varannat QSO under alla de 24 dagarna.
”Tango 3 2 Charlie listening 5 to 10 down” eller ”T32C UP 1”.

Man svarade ofta med samma bokstaveringsform som den anropande stationen. ”Sierra Alfa 6 Alfa Yankee November” blev inte besvarat som SugarAlfa6AmericaYokohamaNorway, vilket gjorde alla kontakter snabba och tydliga.

Resultatet? Väldigt få splitmisstag från stationer, konsekvent teknik, inga onödiga omrop, inga ”splitpoliser”, inga ”what is your call please?”, lungt och lättkört nästan hela tiden.

Då är det extra skoj att köra radio som nybörjare!

73 de SA6AYN Tony

 

Har du nyheter eller egna reflektioner som kan passa sig bra på hemsidan? Maila dem till Tony SA6AYN eller Kjell SM6CTQ via [anropssignal]@gmail.com

Comments are closed.