LWDXG – Lake Wettern DX Group Rotating Header Image

Lite mer om mötet

Årets möte blir som vanligt på Carlsborgs Fästning. Intill föredragslokalen finns möjlighet att köpa fika och enkla rätter. Föredragen blir i teaterlokalen där Soundstar svarar för bästa ljud. Redan på fredagskvällen har vi ”dropin” på Hotell Wettern som vi bokat hela helgen. Här träffar du föredragshållare och de som anmält sig till mötet. På fredagskvällen är puben öppen och på menyn finns tre radiorelaterade rätter att beställa. Föredragen börjar därefter på lördag morgon och vi utlovar ett varierande program.

Du ordnar själv boendet och förutom Hotell Wettern finns Kanalhotellet, Hotell Carlsborg, Idas Strandgård, Idas Brygga samt flera olika vandrarhem.

Organisation
Lake Wettern DX Group med klubb SK6WW är arrangör för mötet. SM6CTQ, Kjell är ordförande i klubben och ytterst ansvarig. I organisationen för mötet ingår SM6CVX, SM6JSM och SM6TOL. SM6REA sköter vår hemsida och gör uppdateringar på anmälningar. SM6LPG och firman Soundstar med SM6THE ansvarar för ljud och teknik. SM6YBR för lotteri och SM6YJS ordnar med vägvisning och skyltar.

Lite om planeringen
Planeringen för årets DX-möte påbörjades i juni. Vi började med att undersöka vilka expeditioner som haft störst framgång. Ganska snart kom vi fram till att det var  expeditionerna till Chesterfield Reef, Willis Island, Mellish Reef, samt Bajo Nuevo Island haft störst framgång. Operatörer på dessa expeditioner har endast varit AA7JV samt HA7RY. Vi kontaktade först AA7JV, George som först var positiv till att komma, men efter lite betänketid lämnade han återbud. Vi kontaktade därefter Tomi HA7RY som genast gav klartecken. I hans sällskap kommer även HA5X som varit pilotstation och även skötte hemsidan.

Lite mer om föredragen
I Ryssland har det på kort tid byggts upp enorma conteststationer.  Det skulle vara intressant att få veta mer om dessa Russian big guns. Via Mats R3/SM6LRR fick vi kontakt med RA6LBS, Andrei som även är mycket duktig på antenner. Han  kommer att berätta och visa bilder. Det blir även information från WRTC, World Radiosport Team Championship 2010. Andrei som även är tillverkare av antenner kommer  att visa olika konstruktioner.

Det har varit önskemål om information  om DXCC, IOTA och LOTW. Därför kommer Janne, SM5DJZ som även är svensk kontrollant för DXCC och IOTA att informera om dessa saker.

Mats R3/SM6LRR och Ingemar SM5AJV kommer att informera om SSA-HF-cup och då bland annat om nya regler. De båda vet hur vi skall vinna SAC Contest och den karamellen avslöjar de vid mötet.

SM6CVX Hasse har för tredje gången besökt IOTA-öar i Papua Nya Guinea. I år var det mycket dåligt väder, men de lyckades trots det genomföra aktivitet från 5 olika öar.

Hasse har lovat berätta om hur det är att åka på dx-expedition. Vad händer mer än en massa qso´n. Tullproblem, transporter, sjukdomar, möte med människor som knappt sett en vit man och ännu fler människor som aldrig varit utanför sin egen lilla ö.

Denna gången blev det aktivitet från dessa öar:
OC- 102 Lif Island  i Tanga group P29VCX
OC-231  Nissan Island  i Green Islands group P29VLR
OC-205 Mandau Island i Woodlraks group  P29NI
OC-116 Normanby Island i D´entrecasteaux Islands P29VCX
OC-240 Loloata Island i PNG Coastal Islands East  P29VCX

Vi arrangörer är mycket glada att HA7RY kommer och berättar mer om den mycket uppmärksammade expeditionen till Chesterfield Reef, TX3A. Det var AA7JV och HA7RY  som den 3 november till den 30 november (28 dagar) förra året genomförde denna expedition som resulterade i 36.148 QSO, varav 3.425 var på 160 meter. Tomi berättade att deras prioriteringar var aktivitet på 160, 80 och 40 meter. Alla antenner stod i saltvatten och de använde en modifierad VK9GMW-antenn. Mycket intressant att notera att de även hade en nyutvecklad Double Half-delta Lopp (DHDL) som RX-antenn. Mer om detta får ni veta på föredraget.

SM7CAS och G4EDG kommer att berätta om en IOTA-expedition till fyra olika IOTA öar. Operatörer var Steve G4EDG, Mike K9AJ, Derek G3KHZ och Steve 9M6DXX. Finansiär och organisatör var Nils-Göran SM7CAS

Följande öar aktiverades:
OC-279 Malden Island med anropssignalen T32MI.
OC-280 Starbuck Island med anropssignalen T32SI
OC-281 Caroline Island med anropssignalen T32CI
OC-282 Flint Island med anropssignalen T32VI

Redan på fredagen finns Mobinet Communication AB på Hotell Wettern  visar FTDX-5000D, Yaesus kortvågstransceiver samt delar av sitt sortiment. Se sidan om uställare.

Föredragen fortsätter på söndag med start klockan 09.

Först ut blir Andrei RA6LBS som kommer att berätta om den just nu avslutade World Radiosport Team Championship 2010.  WRTC är en tävling som i år samlade 48 deltagande tvåmannalag från olika länder som under 24 timmar tävlade under samma premisser när det gäller radiostation och antenner.

Segrande lag blev RW1AC och RA1AIP. Bästa nordiska lag blev OH2UA och OH4JFN som kom på plats 17.

Andrei kommer även att berätta om antenner och Low Band System.

Sist ut på söndagen
Sist ut på söndagen blir HA7RY TOMI och HA5X Chris. Från Mellish Reef använde man anropssignalen VK9GMW Man var aktiva från Mellish Reef från den 28 mars till den 13 april 2009. Man hade en stark inriktning på att vara aktiva på de lägre frekvenserna. Det blev totalt 20.000 QSO och 2000 på 160 meter. Man var mycket noga med att välja tidpunkt för expeditionen när de största stormarna i området hade varvat ned. De nydesignade all-band antennerna fungerade mycket bra och mer om detta får ni veta på mötet. Slutligen blir det även information från expeditionerna till Willis och Bajo Nuevo Island.

ESR har en monter om deras verksamhet på Hotellet.

Passa på att lämna QSL till utgående byrå via SM5DJZ.

Välkomna till årets DX-möte!