LWDXG – Lake Wettern DX Group Rotating Header Image

SM6UCK om BPSK31

Amatörradio är en fantastisk hobby där alla kan finna sin nisch beroende på intresse. I artikeln nedan träffar vi SM6UCK/SM6H, Kjell Karlsson från Tibro. Kjell berättar om sitt stora digitala intresse inom hobbyn, där han är aktiv på BPSK31.

Hej!

Här kommer lite information om hur jag kör BPSK31
Jag har alltid varit nyfiken på att lära mig nya saker, kan jag sedan labba och experimentera är det ännu roligare.
1985 blev jag synskadad. Under 5 år gjorde jag att antal transplantioner. Jag har alltid varit intresserad av radio var lyssnaramatör under många år. Under min sjukskrivning lärde jag mig telegrafi. 1991 var jag i Göteborg och tog ett A certifikat.

Jag körde SSB under ett antal år, 2001-2002 började testa BPSK31 tyckte att detta var ett mycket spännade mode. Med enkla medel var det inga problem att köra DX. Jag använde en Uniden 2020 till PSK. Kopplingen mellan dator och Uniden bestod av 2 st transformatorer. Körde Vox på Uniden. Detta fungerarde perfekt.

Idag använder jag lite andra prylar. Min station är Kenwood TS-570D jag kör aldrig över 20W på på sändaren. Varför så lite power? Jag behöver inte mer för att komma dit jag vill. 95% av mitt PSK-körande är QRP. Min koppling mellan dator och Kenwood är RigExpert, Rigexpert har eget ljudkort.

Mina antenner är löjligt enkla. Har köpt en SpiderBeam plast mast (svajmast) 18 meter. Här har jag hissat upp en G5RV. Eftersom den vägrar att gå på det band jag gillar mest 10MHz så har jag satt upp en GP för 10-80 meter. Har ett antal trådar i marken som motvikt. Med dessa enkla medel kommer jag ut på alla HF band. Med max 20 watt kan jag genföra qso med stationer som jag kan avkoda.

Programvara som jag använder är MixW vilket inte bara har BPSK31 mode utan ett stort antal andra digitala mode. (BPSK31, QPSK31, FSK31, RTTY, Packet (HF/VHF), Pactor (RX only), AMTOR (FEC), MFSK, Hellschreiber, Throb, Fax (RX only), MT63.SSTV)

Nya digitala användare kommer ständigt på HF banden. Jag har aldrig varit någon DX jägare, men kanske blir det nu då jag är pensionär. Däremot gillar jag att kämpa och få diplom. PSK och digitala mode är inget undantag här finns mängder med diplom att försöka ta.

Du som gillar att tävla kan även göra detta i BPSK31 mode.

Några bra sidor på Internet om BPSK:

European Phase Shift Keying Club – EPC : http://eu.srars.org/
30 meter digital group:  http://www.30meterdigital.org/
Nick Fedoseev, UT2UZ Mixw : http://mixw.net/

Några grundregler när man börjar med BPSK31:

Låg sändareffekt. Finns ingen anledning att köra 100 watt eller mer du kommer fram ändå.
Aldrig hög ALC på sändaren. Lite mer information http://www.eham.net/articles/12626
Var rädd om dina prylar se till att du ansluter dator och radio på rätt sätt med någon typ av interface mellan datorns ljudkort och radio.

Du får gärna kontakta mig om du har frågor kanske jag kan hjälpa dig att komma igång med BPSK31

SM6UCK/ SM6H, Kjell Karlsson, [email protected]