LWDXG – Lake Wettern DX Group Rotating Header Image

TZ/SM6VYM

Här kommer en rapport från Johnnie som är i Mali.

Radio är det stora mediet här nere, men Amatörradion är dock väldigt begränsad. Många är utländska besökare, entreprenörer eller dx-expeditioner. De lokala amatörerna är inte många i ett land som till ytan är tre gånger så stort som Sverige. Innan jag åkte till Mali kände jag till TZ4AM som var aktiv.

När jag kom ner till Mali kontaktar jag Jeff Dorsey. Jeff tog sitt cert i USA på 50-talet och är till yrket någon sorts ekonom inom mark och jordbruk.

Vi bestämde träff en dag och efter lite kartrek och rita-gissa-spring lyckades jag ta mig till den stadsdel i Bamako ACI2000 där Jeff håller till.

På taket syns en stor logperiodisk antenn som skänkts till honom och amatörerna i Bamako av WiMo i Tyskland. I sammanhanget bör nämnas att allt här nere bjuder på logistiska utmaningar. Klimatet går hårt åt allt. Det är bortåt 50 grader varmt, när det är som varmast. Det kommer regnperioder med regnstormar och åska av en magnitud denne lille dalmas aldrig tidigare skådat.

Det blåser in sandstormar från Sahara och jag har två gånger upplevt detta. Det är en upplevelse i sig bara det, när den röda väggen på några minuter översköljer allt. I denna miljö har dessa tappra radioamatörer koaxer, kontakter, antenntrådar och yagis uppe…ja, det går hårt åt dem.

Jeff har improviserat pga materialbrist och byggt fasta Beamar av bambuträ med tråd tejpad på rören. Det fungerar alldeles utmärkt berättar Jeff. Han kör 6m med glädje, när det är säsong. Annars finns han ofta på cw på 30m ett annat av hans favoritband. Sporadiskt även på 20-10m.

Jeff berättar också att han byggt en solcellanläggning på taket av huset, men att han har störningar på HF som härrör från MPPT regulatorn vilket han skulle ta en titt på framöver. Men torroider liksom så mycket annat är näst intill omöjligt att få tag på här. Radion Jeff kör med är en Elecraft K3 med ett 500w Elecraft ”solid state” slutsteg.

Efter en trevlig kväll reste jag åter hem till mig med ett leende på mina läppar. Tänk vilken fin hobby vi har. Man finner nya vänner långt borta från hemma och på något vis är vi direkt förenade i en familjär känsla genom vår gemensamma hobby. Fantastiskt är ordet!

Vy 73 de TZ/SM6VYM 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.