LWDXG – Lake Wettern DX Group Rotating Header Image

Det är mycket med det elektriska…

Ja, så hade man laddat upp. Hörsnäcka påhängd och sladden innanför skjortan. En trevlig kollega gick i pension och fick sig en flygtur i avgångspresent från kollegorna. Vi stod förväntansfulla på Skövde flygplats med radion på 122.325MHz och hörde piloten, en annan kollega, annonsera sin medverkan på AFIS-frekvensen. Vi tänkte följa med radiovägen på turen som skulle gå över Dala och Hornborgasjön.

Planet, en Cessna 172, taxade till startposition och drog iväg… Inte ett ljud i radion… -”Märkligt!”, tänkte jag.
Jag hörde en annonsering att de lämnat marken. S3 på mätare… S3??? Jag är ju bara 200M bort med fri sikt!
Sedan var det tyst. Efter 5 minuter blev jag fundersam och skannade runt lite… Squelchen öppen överallt med S1, men inget att lyssna på. Jag försökte öppna repeatrarna i närheten, men helt tyst.
Min lilla Yaesu VX-6E är död, och vilket tillfälle att ge upp på! Planet hade ju precis lyft och kollegorna stod förväntansfulla. Ja, vad gör man. Nästa gång jag hörde något var när planet återvänt och taxade hem. S2 på 250M håll.

Hursomhelst. Det tog mig inte många minuter att riva isär apparaten när jag kom hem. Min första tanke var antenningången. Men det må jag säga, en mer gediget (mekaniskt) välbyggd antenningång har jag nog aldrig sett. Tjockt gods och allt fastlimmat och gängat i det helgjutna aluminiumhöljet. Kan nog köra över den med bilen utan att skada något, och sanningen att säga hade jag tänkt tanken när planet var i luften, men det var med andra ord ingen mening med det.

Så var det bara att ta fram servicemanualen och börja mäta på alla anorektiska mätpunkter. I den här lilla aluminiumklumpen, stor som ett par kortlekar, har man klämt i TRE kretskort så det fanns en del att välja på.
Felet var ganska snabbt identifierat. Andra IF-filtret, en fembent 450KHz-monolit med japanskt namn, verkade inte symmetrisk och servicemanualen bekräftade snart att det inte såg friskt ut på ena sidan.

Det var ett 6-el keramiskt filter med namnet Toko ALFYM450F, och efter lite Googlande upptäckte man att jag inte var först med felet. Jag fick också veta att Yaesu hade lagt ner användningen av Toko efter en storm av felanmälningar med detta symptom.
Ersättaren var LTM450FW, och av en händelse fanns det en person på eBay som hade akutshoppat 80st av dessa (minimiorder från tillverkaren) och sålde dem nu i 10-pack för en femtilapp. Klippt och skuret.

Så, om någon har en Yaesu VX6, 7 eller liknande som tappat hörseln på äldre dagar, kom ihåg mig då. Jag har säkert 9st filter över.

Jag återkommer med rapport om felet när paketet anländer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.